The world is our playground

Iron Butt Rally 2019

Alla poängrallys heliga moder The Ironbutt Rally har haft Svenskt deltagande! Det var vår pionjär Benny Watz som var över nu i sommar och tävlade som förste svensk i 11 dygn över hela USA. Rallyt är en så skräckinjagande tuff utmaning att många inte ens kommer till start. Endast 100 väljs ut, många stannar hemma - men ändå var det på något vis 103 startande på gridden detta året.

72 lyckades fullfölja, och det är faktiskt anmärkningsvärt många för detta rallyt. Var det enklare än annars? Knappast. Snarare så att de som valdes ut genomgick en tuffare urvalsprocess än tidigare, bara för att slippa ifrån quitters och strulputtar.

Benny landade på en 62;a plats som han är mycket, mycket nöjd med. Vi också! Det är såå lätt att köra på sig en slitsam brist på kraft genom att gå ut för hårt under de första dygnen. Man är så ambitiös och vill så mycket, men det är tungt att köra i ett helt nytt land. Med en lånad motorcykel. På 4000 meters höjd...

Vi vet redan att Benny är mycket nöjd med 3 saker:

Att planen höll! Inte låta sig förledas till milexcesser och börja jaga suckerpoints ute i kanten av kartan.

Att hojen höll! Okänd hyrmotorcykel, ingen tid att anpassa den för de egna behoven.

Att strategin höll! Väl i mål efter 11 dygn på vägen så ser Benny att han har den kortaste tillryggalagda sträckan av alla finishers! Det finns alltså ytterligare 10 deltagare som kört mer, eller rent av mycket mer miles under rallyt, men inte lyckats skrapa ihop några fler prisgivande poäng. Ja, eller också har dom lyckats tappa massa poäng vid scoringbordet efter målgång. Benny körde snålt, höll huvudet kallt och tappade inget alls vid genomgångarna. Det är just det poängrally handlar om. Ride smarter!

Förutom de vanliga minnena i form av diplom, priser, bragging rights-Tshirt och annat så får också Benny något oförglömligt som han är ensam om i Ironbutt-Sverige. Han tilldelas ett 3-siffrigt medlemsnummer som ersätter hans gamla 5-siffriga. Alla finishers som klarar uppgiften får ett kort medlemsnummer.

Vi alla böjer våra nackar i beundran. Det handlar inte om att "I'm not worthy". Däremot är just Benny Watz en mycket värdig IBR-finisher! Grattis!

Vinnaren 2019...? En tjej! Wendy Crockett, magisk milslukare som bubblat under flera IBR som hon deltagit i tidigare. Hon är en hårdkörande kvinna, jobbar som MC-mekaniker och har implantat. Titan, alltså. Hon går under smeknamnet "Bionic Pelvis" och det finns en smaskig historia där. Och minst lika smaskiga röntgenbilder...

Två läsvärda intervjuer av Wendy med lite utifrånperspektiv:

Advrider
https://advrider.com/advrider-interviews-the-legendary-wendy-crockett-2019-iron-butt-rally-winner-part-1/
https://advrider.com/interview-with-legend-wendy-crockett-2019-iron-butt-rally-winner-part-2/
Revzilla
https://www.revzilla.com/common-tread/13000-miles-11-days-meet-iron-butt-rally-champion-wendy-crockett